Menu

Пещера Дяволското гърло

28.56km

Пещерата Дяволското гърло е най-страховитата в България, според легендата именно през нея Орфей слязъл в подземното царство на Хадес, за да изтръгне от света на мъртвите любимата му Евридика.

Страховитото „гърло“ се намира в Западните Родопи, на 1,8 км северно от село Триград и на 17 км южно от град Девин.

Името на пещерата идва от формата на входа, наподобяваща дяволска глава. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина, образувайки огромна зала, наречена Бучащата зала. Дължината и е 110 метра, ширината – 40 метра, а височината и достига до 35 метра. Това е най-голямата зала в българските пещери след входната зала на Деветашката пещера – в нея може да се побере катедралата „Св. Александър Невски“. От входа е направена изкуствена галерия с дължина 150 метра, през която се достига до основата на водното течение. Оттук 301 стъпала нагоре извеждат покрай подземния водопад до повърхността.

В Дяволското гърло има 4 вида прилепи – голям подковонос, малък подковонос, дългопръст нощник и дългокрил прилеп.

Не случайно пещерата е включена в „Стоте национални туристически обекта на България“. Тя е в много добро състояние. Стълбищата са обезопасени и има електричество. Дължината на цялата пещера е 1км, но за туристите са предвидени 350м. Температурата в нея е 8 градуса.

Работно време: 09:00-18:00ч

 

1,8 км северно от село Триград
, с. Триград
България

GPS
41.6149
24.3798

Contact
+359 890 222 515


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/hoteldos/domains/hoteldospat.com/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405